Saronic Ferries Events: Οι Gadjo Dilo live εν πλω, στο σαλόνι του Αντιγόνη

 Η πιο…πρίμα συναυλία του Καλοκαιριού (01.08.2023)

09 Αύγουστος 2023
 
Saronic Ferries Events: Οι Gadjo Dilo live εν πλω, στο σαλόνι του Αντιγόνη

«Κυρίες και κύριοι, ο πλοίαρχος και το πλήρωμα του Αντιγόνη σας καλωσορίζουν στο πλοίο. Προορισμός μας είναι το λιμάνι της Αίγινας όπου θα προσεγγίσουμε μέσω Manouche με ενδιάμεση στάση τα Ελληνικά ‘60s. Στο τιμόνι ειδικά για αυτό το ταξίδι, οι έμπειροι μουσικοί θαλασσοπόροι Gadjo Dilo που θα χαράξουν τη δική τους, μελωδική πορεία. Η θάλασσα προβλέπεται ελαφρώς κυματώδης σε swing ρυθμούς, με του ανέμους να πνέουν προς ισχυρή Jazz κατεύθυνση, με Balkan και Romani αυξομειώσεις, ενώ αναμένονται και ελάχιστες bebop ριπές. Αν για οποιονδήποτε λόγο αισθανθείτε την ανάγκη να σηκωθείτε και να αρχίσετε τον χορό, παρακαλείσθε όπως χρησιμοποιήσετε τα ειδικά σωσίβια που βρίσκονται κάτω από το κάθισμά σας. Θερμή παράκληση, να μεταφέρετε το αντίστοιχο mood και στους συνταξιδιώτες σας, μην μείνουν καθισμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια του πλου, κρίμα θα ‘ναι. Καλό σας ταξίδι.»

Το απόγευμα της 1ης Αυγούστου, στο λιμάνι του Πειραιά, θα βρίσκαμε τρεις τύπους επιβατών. Τους ελάχιστους ανυποψίαστους ταξιδιώτες που δεν γνώριζαν τι θα συνέβαινε μόλις επιβιβάζονταν στο Αντιγόνη με προορισμό την Αίγινα, τους «διαβασμένους» οι οποίοι έκλεισαν ειδικά εισιτήριο για το συγκεκριμένο δρομολόγιο και τους φανατικούς που έφυγαν από Αίγινα από νωρίς και επιβιβάστηκαν επιτόπου στο Αντιγόνη, μόλις πάτησαν στο λιμάνι του Πειραιά. Ο λόγος, ένας, μοναδικός και μελωδικός. Η σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα μαγικό εν πλω gig επάνω στα κύματα υπό τη συνοδεία των απολαυστικών Gadjo Dilo, αυτών των άξιων πνευματικών τέκνων του Django Reinhardt που δημιούργησαν ένα ολόδικό τους κεφάλαιο στα Ελληνικά μουσικά κατάστιχα και συνεχίζουν να εξελίσσονται σε κάθε νέο τους live, σε κάθε cover που επιχειρούν, σε κάθε καινούρια σύνθεση που δημιουργούν. Δεν υπάρχει κάτι που να μην έχει ειπωθεί για τους «τρελούς ετούτους μπαλαμούς». Για το όνομά τους που σημαίνει ακριβώς αυτό στα ρομανί, για το δαχτυλίδι που έχουν λάβει από τον μάστορα του είδους, την ιδιοφυία της Jazz, Django Reinhardt μέσα σε μια τελετουργία με Ρομά κιθάρες, λουλούδια και φωτιές να καίνε, για το κατάδικό τους μουσικό είδος που τιτλοφορούν πανέξυπνα ως «Manouche De Grec».

Σήμερα, όπου το επανασυστημένο ρετρό καλωσορίζεται ως το νέο μουσικό trend και τα ανοιχτόμυαλα πιτσιρίκια κυνηγούν αχόρταγα ποιοτικές μπάντες που πατάνε επάνω στο χθες για να παίξουν τη μουσική του αύριο αντί να ρυπαίνουν τα αφτιά τους με μπουζουκοτραπίλες και κομπλεξικό «έντεχνο», οι Gadjo, αυτή η πανέμορφη χαμογελαστή παρέα, έχει έρθει για να μείνει. Μουσικάρες όλοι τους, ευγενείς, προσηνείς, καθόλου καβαλημένοι (ενώ θα μπορούσαν να έχουν σηκώσει μύτη και να πρέπει να κάνεις τάμα για να τους μιλήσεις), επιβιβάστηκαν στο «Αντιγόνη Palace» και έδωσαν την ψυχή τους στους δεκάδες τυχερούς που βρέθηκαν εκείνο το απόγευμα στο σαλόνι του πλοίου, εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα το 14ο Aegina Fistiki Fest.

Και κάπου εκεί, λίγο πριν στρίψει το καράβι από το Φανάρι του Μπούζα, θα ορκιζόμασταν πως είδαμε μέσα στο bar τον Django μαζί με τον Μανώλη Χιώτη, να χαμογελούν πονηρά πίσω από τα μουστάκια τους και να φχαριστιούνται που βλέπουν αυτούς τους άξιους συνεχιστές τους, να παίρνουν την τέχνη τους και την βγάζουν έξω, στον θαλασσινό αέρα για να γίνει ακόμα πιο φρέσκια και δροσερή.

Κείμενο: Ανέστης Κορνέζος
Οργάνωση: 14ο Aegina Fistiki Fest
Χορηγός: Saronic Ferries

Κατηγορία