Γαστρονομικός Οδηγός Αίγινα: τι να φας, τι να πιεις, τι να δοκιμάσεις

Aποβιβαζόμαστε στην Αίγινα για φρέσκο ψάρι, εκλεκτούς ουζομεζέδες και φυσικά, φιστίκι! Διάβασε σε ένα λεπτό τι αξίζει να δοκιμάσεις στη βασίλισσα του Σαρωνικού

12 Μάιος 2023
 
Γαστρονομικός Οδηγός Αίγινα: τι να φας, τι να πιεις, τι να δοκιμάσεις

Φαγητό

Όπως σε κάθε νησί, έτσι και στην Αίγινα, κοντά στη θάλασσα τρως ψαρικά. Φρέσκα ψάρια ημέρας, καλαμαράκια, χταποδάκια, τηγάνι, σχάρα, μαζί με ένα κάρο λαχταριστούς μεζέδες με θέα θάλασσα. Ξεχωρίζει η κατσούλα, ένα ψάρι που υπάρχει μόνο εδώ και κάπου μακριά στη νότια Κρήτη. Κόκκινο, σαν μπαρμπούνι, πολλαπλά πιο νόστιμο.

Μακριά από τη θάλασσα, τρως «ταβερνίσια». Κόκορες, κουνέλια, κοκκινιστά και λεμονάτα μαζί με πίτες, βραστά και μελωμένα μαγειρευτά που λιώνουν ακόμα και με το πιρούνι.

Φυσικά δεν λείπουν και οι πιο γκουρμέ προτάσεις, μαγειρικοί πειραματισμοί με ντόπια και μη προϊόντα, που μάλιστα τελευταία βοηθούν την Αίγινα να βάλει στιβαρά τη σφραγίδα της στον γαστρονομικό χάρτη της χώρας. 

Ποτό

Το πιο δυνατό nightlife στο Σαρωνικό και ένα από τα πιο δυνατά στα ελληνικά νησιά. Με μπαρ, με ντίσκο, με club, με ζωντανές μουσικές σκηνές. Με καφενεία και τσιπουράδικα και αυθόρμητα ρεμπέτικα γλέντια της στιγμής, με ό,τι όργανο προκύψει. Στην πόλη, στην Πέρδικα, στη Σουβάλα, στην Αγία Μαρίνα. Πολλές επιλογές, επικαιροποιημένοι κατάλογοι και λίστες με cocktail, νύχτες που ξεκινούν από νωρίς και κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσουν.

 Τοπικά προϊόντα

Βασιλιάς, φυσικά, είναι το φιστίκι. Ασύγκριτο σε νοστιμιά με οποιοδήποτε άλλο κελυφωτό φιστίκι. Οι Αιγινήτες εκτός από διάσημο και ΠΟΠ, εσχάτως το έχουν εξελίξει σε ποικίλα και πεντανόστιμα παράγωγα -φιστικοβούτυρα, αλοιφές, πέστο και πολλά ακόμα- που θα βρείτε στα διάσημα περίπτερα στο λιμάνι.

Κορυφαίο γαστρονομικό παράγωγο του νησιού όμως, είναι και το γερεμέζι. Ή, γκερεμέζι. Λευκό, κρεμμώδες τυρί, αλμυρό και πηχτό ανάλογα με τα γούστα του παρασκευαστή του, βρίσκεται και στο εμπόριο αλλά και σε σχεδόν όλες τις ταβέρνες και τα εστιατόρια, με δική τους φυσικά συνταγή.

Επίσης, στην Αίγινα μπορεί να βρει κανείς μέλι, ζυμαρικά, διάφορα άλλα τυριά, γλυκά -τα περισσότερα με βάση το φιστίκι- καθώς και διάφορα οπωροκηπευτικά, βότανα και ζαρζαβατικά που παράγονται στα χώματά της. 

 

Κατηγορία