Ask the Locals: Αίγινα

H εικαστικός Μυρτώ Ψυχάκη μας ξεναγεί στην δική της Αίγινα

14 Μάρτιος 2024
 
Ask the Locals: Αίγινα

H Μυρτώ Ψυχάκη είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και με την Αιγινα, όπως λέει η ίδια, συνδέθηκε πριν χρόνια εξαιτίας ενός σπιτιού που υπήρχε στην οικογένεια του πατέρα της.

“Δεν υπάρχει καταγωγή από το νησί. Από τα 27 και μετά ξεκίνησα να περνάω τα καλοκαίρια μου στην Αιγινα, αρχικά στο οικογενειακό σπίτι και τα τελευταία χρόνια νοικιάζουμε. Ο στόχος είναι να αποκτήσουμε ένα δικό μας σπίτι. Μεγαλώνοντας, η ιδέα μιας πιο σταθερής παραμονής στο νησί, ακούγεται πολύ ελκυστική.” εξηγεί την αγάπη της για το νησί του Αργοσαρωνικού.

Ποια είναι ιδανική εποχή να επισκεφθεί κανείς την Αίγινα;
Λόγω της εγγύτητας, το νησί είναι ζωντανό σχεδόν κατα την διάρκεια όλου του χρόνου. Με κάποια μαγαζιά να κλείνουν ή να υπολειτουργούν, αλλά χωρίς ποτέ να ερημώνει. Προφανώς το καλοκαίρι αποκτά μια άλλη ζωή που ξεκινά από το Πάσχα και κρατάει όλο τον Σεπτέμβριο.

Πόσες μέρες είναι ιδανικές να αφιερώσει κανείς στο νησί;
Αν κάποιος αποφασίσει να κάνει μια μονοήμερη εκδρομή, η μέρα μπορεί να γεμίσει πολύ ευχάριστα. Εννοείται το καλοκαίρι με μπάνιο, πάντα καλό φαγητό και βόλτες στα πολύ όμορφα δρομάκια του κέντρου του νησιού. Αλλά και σε μια όμορφη χειμωνιάτικη ημέρα, πολύ κοντά στο λιμάνι υπάρχει ένα μικρό, αλλά εξαιρετικής ομορφιάς αρχαιολογικό μουσείο καθώς και τα ερείπια ενός αρχαίου οικισμού, ακριβώς δίπλα στο μουσείο, που αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε. Υπάρχει πάντα η επιλογή του ναού της Αφαίας σε απίστευτο σημείο του νησιού, για το οποίο, όμως χρειάζεται μεταφορικό μέσο.

Που προτείνεις να φάμε;
Τρεις με τέσερεις ημέρες είναι αρκετές για να γυρίσεις και να μυρίσεις το νησί. Μια επίσκεψη στο γραφικό λιμάνι της Πέρδικας είναι απαραίτητη. Εξαιρετικό φαγητό στον Νώντα, από τις πιο παλιές ψαροταβέρνες. Στο κέντρο του νησιού, στο λιμάνι, βραβευμένο φαγητό στον Σκοτάδη, που υπάρχει από όταν το νησί δεν είχε ρεύμα.. Επίσης, αξίζει να κάνετε μια διαδρομή προς το κέντρο του νησιού στους Άλωνες στην ταβέρνα του Τάκη με φοβερά μαγειρευτά και κρέατα.

Ποια είναι η δική σου αγαπημένη παραλία και γιατί; 
Μην περιμένετε παραλίες εξωτικής ομορφιάς στην Αιγινα. Η θάλασσα είναι καθαρή και οι παραλίες τίμιες. Για κοσμικές βουτιές η παραλία Κλειδί είναι ιδανική.

Υπάρχει κάποιο μυστικό spot στο νησί που γνωρίζουν οι ντόπιοι και μπορείς να μας αποκαλύψεις;
Το καλοκαίρι τα δρομάκια της πόλης είναι γεμάτα μπαράκια αλλά σταθερή αξία για πολλά χρόνια είναι τα Περδικιώτικα.

Τι μπορεί να κάνει κανείς στο νησί εκτός από φαγητό και μπάνιο στη θάλασσα το καλοκαίρι;
Το θερινό σινεμά είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμα.

Τι μουσική να ακούμε στο ταξίδι μέχρι εκεί; Τι πιστεύεις ότι ταιριάζει στο νησί;
Η μουσική που ντύνει τις δικες μου διαδρομές εξαρτάται πάντα από την διάθεση. Αγαπώ την ιταλική δισκογραφία, παλιότερη και νέα και την προτιμώ πάντα. Είναι και φορές που η κόρη μου είναι αδιαπραγμάτευτη στην επιλογή της μουσικής  και έτσι υποκύπτω.

Τέλος, πώς θα περιέγραφες εσύ την Αίγινα;
Για εμένα η Αίγινα, με τα χρόνια έχει γίνει δεύτερο σπίτι μου. Πιστεύω ότι ακόμα δεν την έχω ανακαλύψει όλη. Είναι ένα νησί που το έχουν αγαπήσει πολλοί καλλιτέχνες και έχουν φτιάξει τις ζωές τους εκεί. Ίσως είναι ένας από τους λόγους που μου ταιριάζει η ατμόσφαιρά της. Ειναι υποτιμημένο νησί από πολλούς αλλά από εμπειρία λέω ότι η γνώμη αλλάζει με μια επίσκεψη στην Αιγινα.

 

Γιια τα καθημερινά δρομολόγια για την Αίγινα από την Saronic Ferries, μπες στο www.sf.gr 

Κατηγορία