Απόκριες και Καθαρά Δευτέρα στον Σαρωνικό

Είναι αλήθεια το ομορφότερο τριήμερο του χρόνου για τον Σαρωνικό;

11 Μάιος 2023
 
Απόκριες και Καθαρά Δευτέρα στον Σαρωνικό

Αλήθεια είναι.

Ίσως γιατί έχει μεσολαβήσει ο χειμώνας και άρα και αρκετός καιρός από την τελευταία εξόρμηση. Ίσως γιατί είναι τέτοια η φύση της γιορτής, που την αγαπάνε όλοι, μικροί και μεγάλοι. Ίσως γιατί αυτή την εποχή, η φύση στον Σαρωνικό είναι στα καλύτερά της. Ίσως γιατί τα τοπικά έθιμα διατηρούνται ατόφια μέχρι σήμερα, και ναι, είναι γεμάτα χρώμα, παράδοση και χαρακτήρα.

Ίσως όλα αυτά μαζί κάνουν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και το κλείσιμο της Αποκριάς το αγαπημένο πολλών και το ανακυρήσσουν ως ομορφότερο τριήμερο του χρόνου για τον Σαρωνικό.

Σε όποιο κι από τα 4 λιμάνια κι αν φτάσεις, Αίγινα, Αγκίστρι, Μέθανα και Πόρο, τριγύρω σου απλώνεται ένα ολόκληρο νησί -και στην περίπτωση των Μεθάνων μια ολόκληρη χερσόνησος- έτοιμο να σου προσφέρει ένα τριήμερο γεμάτο από κάθε άποψη.

Οι σαρακοστιανές γεύσεις, έχουν την τιμητική τους. Νησιά, γαρ. Όλα τα εδέσματα, ένα προς ένα εκλεκτά, φρεσκότατα, σε τοπικές και κλασικές παραλλαγές, παρελαύνουν όπου υπάρχει τραπέζι, από το πρωί ως το βράδυ, μαζί με κρασί και τσίπουρο. 

Και από το βράδυ της Κυριακής, η μυρωδιά της λαγάνας κυριαρχεί. Τα ξέφωτα, οι πλαγιές και τα λιβάδια, είναι αυτήν την εποχή όλα κατάφυτα, σαν να στρώνουν το δικό τους, πράσινο χαλί, για να υποδεχτούν μικρούς και μεγάλους για πικ-νικ, γλέντια, καλούμπες και χαρταετούς.

Τα μαγαζιά, διψασμένα κι αυτά για διασκέδαση, στήνουν τα πιο ξέφρενα μασκέ πάρτι. Από νωρίς το βράδυ μέχρι νωρίς το... επόμενο πρωί.

Η θάλασσα, συνήθως ήρεμη, είναι κι αυτή παντού τριγύρω, να δίνει το δικό της μπλε σε όλα τα χρώματα του καρναβαλιού. Και για τους θαρραλέους, να προσφέρει και τις πρώτες βουτιές.

Τα καρναβάλια, σφύζουν από ζωή. Με μαζική συμμετοχή. Με προετοιμασία μηνών. Με πανέμορφες στολές, άρματα. Με ανανέωση, δημιουργικότητα. Με κονφετί. Με Σερπαντίνες. Με χορό και με παρέλαση. Με παράδοση.

Την παράσταση όμως, κλέβουν σίγουρα, τα ήθη και τα έθιμα του κάθε τόπου.

Καθένα με τη δική του αφορμή και ιστορία, όλα διατηρημένα μέσα σε χρόνια και χρόνια, όλα ακόμα και σήμερα ζωντανά και φανταστικά.

Κατηγορία