Saronic Events: Φεστιβάλ “Τέχνη και Ψυχική Υγεία”

25 - 26.05.2023 στο Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Δήμου Αίγινας

18 Μάιος 2023
 
Saronic Events: Φεστιβάλ “Τέχνη και Ψυχική Υγεία”

To σωματείο Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών (www.epioni.gr) διοργανώνει για πρώτη φορά πολυθεματικό φεστιβάλ με τίτλο “Τέχνη και Ψυχική Υγεία” στο νησί της Αίγινας με ελεύθερη συμμετοχή. 

Το φεστιβάλ στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας και επιδιώκει να προωθήσει τη χρήση της τέχνης ως θεραπευτικό μέσο των ατόμων που ζουν με προβλήματα ψυχικής υγείας. Θα περιλαμβάνονται οι θεματικές ενότητες: Εικαστικά, Μουσική, Θέατρο και Ομιλίες. 

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Αίγινας με αφορμή την Ευρωπαϊκή εβδομάδα Ψυχικής Υγείας, (22-28 Μαΐου 2023) και τελεί υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.  

Η κοινοτική αυτή δράση έχει ως στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση της τοπικής κοινωνίας της Αίγινας σε ζητήματα που αφορούν την ψυχική υγεία. Στο επίκεντρο βρίσκεται η τέχνη, που αποτελεί μοχλό έκφρασης ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. 

Το φεστιβάλ απευθύνεται στο ευρύ κοινό, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την καταπολέμηση του στίγματος και των διακρίσεων που συνοδεύουν την ψυχιατρική νόσο, καθώς και σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ψυχικά πάσχοντες και επαγγελματίες καλλιτέχνες και φορείς ψυχικής υγείας από την Αίγινα και την Αθήνα.

Το φεστιβάλ στην Αίγινα θα δώσει την ευκαιρία σε ενδιαφερόμενους πολίτες από την Αίγινα, την Αθήνα και το εξωτερικό να συναντηθούν, να ανταλλάξουν απόψεις, να μοιραστούν εμπειρίες και να εμπνευστούν μεταξύ τους για την χρήση της τέχνης στην ψυχική υγεία.

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας, που διαθέτει αίθουσα διαλέξεων, χώρο για έκθεση φωτογραφίας και ανοιχτό αμφιθέατρο για τις θεατρικές παραστάσεις και σε χώρο ξενοδοχείου. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με φορείς ψυχικής υγείας από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Δανία, Πορτογαλία, Κροατία και Ιταλία). 

Το φεστιβάλ “Art4Me” θα φιλοξενήσει εργαστήρια, ομιλίες, θεατρικές παραστάσεις ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, εικαστικά, φωτογραφικά δρώμενα και σύγχρονες μουσικές παραστάσεις από την Αίγινα.  Οι φορείς που θα συμμετέχουν είναι: ΠΕΨΑΕΕ, Εργαστήρι, ΣΟΨΥ Κορυδαλλού, ΕΔΡΑ, Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π.Σακελλαρόπουλος, obrela, Ελληνική Εταιρεία νόσου Alzheimer, Νεφρολογικό Κέντρο Σαρωνικού, EUFAMI και ΑΝΤΑΜΑ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρεια Αττικής της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) και του Mental Health Europe (στα πλαίσια της Εβδομάδας Ψυχικής Υγείας στην Ευρώπη).

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ.

Κατηγορία