Πόρος. Τρεις προορισμοί σε ένα ταξίδι.

Αν θέλετε να κάνετε ένα ταξίδι σε κάποιο νησί του Σαρωνικού αλλά δεν είστε σίγουροι σε ποιο, η επιλογή σας είναι μία: ο Πόρος. Από την Rowena Harding

12 Μάιος 2023
 
Πόρος. Τρεις προορισμοί σε ένα ταξίδι.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει κάτι για όλους σε όλα τα νησιά του Σαρωνικού, αλλά ο πραγματικός λόγος για να επιλέξετε τον Πόρο είναι ότι επιλέγετε όχι έναν αλλά τρεις προορισμούς σε ένα ταξίδι. Δεν μας πιστεύετε;! Σας το αποδεικνύουμε!

Ο Πόρος είναι το πιο μακρινό νησί στο οποίο φτάνει η Saronic Ferries, πράγμα που σημαίνει ότι καθώς κάνετε ένα χαλαρό ταξίδι με το πλοίο για να φτάσετε στον τελικό προορισμό σας, θα ρίξετε μια ματιά στο πολυσύχναστο λιμάνι της Αίγινας, θα διασχίσετε διάφορα μικρά ακατοίκητα νησιά, και μετά θα περάσετε για μια σύντομη στιγμή από τα πολύ ήρεμα Μέθανα.

Κατά την άφιξή σας στον Πόρο βρίσκεστε στην πραγματικότητα στην τέλεια τοποθεσία για τρία μέρη: το μικρό νησί της Σφαιρίας που όλοι γνωρίζουν ως Πόρο, το μεγαλύτερο νησί, γνωστό ως Καλαβρία και σε μικρή απόσταση από το σημείο που σας αφήνει το πλοίο της Saronic Ferries βρίσκεται το ηπειρωτικό χωριό της Πελοποννήσου, ο Γαλατάς.

Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή. Αποβιβάζεστε στη Σφαιρία, ένα σύμπλεγμα πανέμορφων παραδοσιακών κτιρίων σε έναν μικρό, ανερχόμενο λόφο με έναν εμβληματικό πύργο ρολογιού. Η προκυμαία είναι γεμάτη καφέ, εστιατόρια, καταστήματα και όσοι έχουν ήδη κουραστεί μπορούν να επωφεληθούν από το δωρεάν λεωφορείο που εξυπηρετεί αυτό το μέρος του νησιού.

Μπορείτε να περιπλανηθείτε ώρες στους μικρούς ανηφορικούς δρόμους ανάμεσα στο λιμάνι και τον πύργο του ρολογιού και πάντα θα βρίσκετε κάτι νέο: έναν όμορφο κήπο, ένα μικρό καφέ, ένα μικροσκοπικό εκκλησάκι. Οι πιο δραστήριοι επισκέπτες μπορούν να κάνουν πεζοπορία κατά μήκος της κορυφής αυτού του τμήματος του νησιού, από τον πύργο του ρολογιού προς τους Αγίους Αναργύρους και τον ανεμόμυλο, για να απολαύσουν υπέροχη θέα των κόλπων κάτω, πριν κατηφορίσουν πίσω προς τις παραθαλάσσιες καφετέριες.

Από την προκυμαία στη Σφαιρία θα παρατηρήσετε πολλά καΐκια. Ρωτήστε ποιό φεύγει πρώτο και μπορεί για λίγα ευρώ να σας μεταφέρει στην ηπειρωτική χώρα της Πελοποννήσου, στο χωριό Γαλατάς. Το ταξίδι διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Φροντίστε αφού επιβιβαστείτε και καθώς φεύγετε να κοιτάξετε έξω από το πίσω παράθυρο του καϊκιού για την τέλεια καδραρισμένη θέα του Καστελίου του Πόρου.

Αξίζει πραγματικά να πάτε στον Γαλατά; Νομίζουμε πως ναι, έστω και για τα υπέροχα αρτοσκευάσματα από τα αρτοποιεία αυτής της πλευράς. Υπάρχουν επίσης παραλίες εκτός της πεπατημένης διαδρομής, όπως η παραλία Αλυκή και η ευκαιρία να κάνετε πεζοπορία στα όμορφα μονοπάτια κοντά στο Λεμονοδάσος.

Τα καΐκια τρέχουν μέρα και νύχτα για να επιστρέψουν στον Πόρο, ενώ υπάρχουν και μεγαλύτερα σκάφη που μπορούν να πάρουν ποδήλατα και μηχανάκια.  

Πάμε λοιπόν στον τρίτο προορισμό για επίσκεψη στον Πόρο που πιστεύουμε ότι είναι το στολίδι στο στέμμα: η Καλαυρία. Η Καλαυρία είναι τεχνικά ένα άλλο νησί, που χωρίζεται από τη Σφαιρία με ένα στενό κανάλι και ενώνεται με μια οδική γέφυρα που είναι τόσο μικρή που δεν θα την προσέξετε καν! Αυτό το νησί φιλοξενεί μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες του Πόρου. Το καλοκαίρι μπορείτε να φτάσετε στις πιο δημοφιλείς παραλίες με το καΐκι που θα πάρετε από τη Σφαιρία. Οι παραλίες όμως είναι εύκολα προσβάσιμες και με ποδήλατο ή μηχανάκι.

Οι αγαπημένες μας παραλίες περιλαμβάνουν τις οργανωμένες παραλίες στο μικρό αλλά πανέμορφο Λιμανάκι της Αγάπης με τις χαριτωμένες instagrammable ταμπέλες, την πιο ευρύχωρη παραλία στο Ρωσσικό Ναύσταθμο ή το Ασκέλι με την κατακόρυφη αμμουδιά. Αν προτιμάτε να κολυμπάτε στην ησυχία, υπάρχουν πολλοί ήρεμοι, μικροί κολπίσκοι που μπορείτε να τους θεωρήσετε αποκλειστικά δικούς σας καθώς εξερευνάτε την ακτογραμμή μετά το Ρωσικό Ναύσταθμο.  

Οι δρόμοι είναι ήσυχοι στην Καλαυρία, ιδανικοί για ενοικίαση μοτοσικλέτας ή ηλεκτρικού ποδηλάτου, εάν δεν έχετε δικό σας μεταφορικό μέσο, καθώς θα έχετε μόνο κάποιο περιστασιακό αυτοκίνητο ή κατσίκες για να σας κάνουν συντροφιά. Η θέα καθώς κάνετε τη βόλτα σας γύρω από το νησί είναι απλά εκπληκτική, με σμαραγδένιες θάλασσες που κατακλύζονται από πεύκα. Αξίζει να σταματήσετε στα ερείπια του ιερού του Ποσειδώνα στη μέση του νησιού, για την όμορφη θέα αλλά και την ιστορία. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής αξίζει επίσης μια επίσκεψη. Ακριβώς απέξω υπάρχει ένα καφέ με θέα και πάλι τις διάσημες γαλαζοπράσινες θάλασσες του Πόρου. Η Μονή χρονολογείται από τον 18ο αιώνα όταν ο Επίσκοπος Αθηνών θεραπεύτηκε από αρρώστιες αφού ήπιε νερό από την πηγή του νησιού. Στη Μονή επίσης, ο Ιωάννης Καποδίστριας ίδρυσε το πρώτο ορφανοτροφείο του απελευθερωμένου ελληνικού έθνους και ήταν καταφύγιο του Αγίου Νεκταρίου. Σήμερα, το Μοναστήρι προσφέρει ένα σκιερό μέρος για να ξεφύγετε από τον ήλιο, να βρείτε λίγη γαλήνη και να αφιερώσετε μια στιγμή ευγνωμοσύνης σε αυτόν τον υπέροχο προορισμό τρία σε ένα.

Κατηγορία