Μέθανα: βόλτα στην άγρια πλευρά της Πελοποννήσου

από την Rowena Harding

12 Μάιος 2023
 
Μέθανα: βόλτα στην άγρια πλευρά της Πελοποννήσου

Όταν είδα στους New York Times ότι τα Μέθανα είναι ένας από τους 50 κορυφαίους προορισμούς για επίσκεψη, ήμουν και περήφανη και έκπληκτη. Τι θα έκανε κάποιον από τη Νέα Υόρκη να ταξιδέψει πέρα από τον Ατλαντικό στο μικρό  νησί (σχεδόν) των Μεθάνων;

Αλλά αφού πέρασα μερικά Σαββατοκύριακα στα Μέθανα το Φθινόπωρο και την Άνοιξη, συνειδητοποίησα ότι τα Μέθανα είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται για τους ανθρώπους που ζουν πολυάσχολες ζωές. Είναι το τέλειο μέρος για να επιβραδύνεις και να απολαύσεις την ηρεμία αυτής της άγριας, μοναδικής και απομονωμένης τοποθεσίας.

Παρά την αίσθηση ότι είναι αποκομμένα από τον κόσμο, τα Μέθανα δεν είναι νησί, καθώς συνδέονται με την Πελοπόνησσο μέσω ισθμού και απέχουν μόνο 2 ώρες από τον Πειραιά. Οι μόλις 2 ώρες του πλοίου σημαίνουν ότι μπορείτε να τα επισκεφθείτε για ένα Σαββατοκύριακο ή για περισσότερες μέρες.  

Τα Μέθανα είναι το όνειρο κάθε πεζοπόρου. Σχηματίστηκαν από ηφαίστεια πριν από χιλιάδες χρόνια, με αποτέλεσμα δραματικά τοπία, προκλητικούς λόφους και εκπληκτικές κορυφές. Το ηφαιστειακό έδαφος είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κι έτσι οι κήποι στα μικρά χωριά είναι γεμάτοι με όμορφα άνθη την Άνοιξη και δέντρα πλούσια σε χρυσά φύλλα στους λόφους το Φθινόπωρο.

Είναι επίσης μια εξαιρετική τοποθεσία για ποδηλασία - οι δρόμοι είναι ομαλοί, γραφικοί και σχεδόν άδειοι από κίνηση. Και μπορείτε να πάρετε το ποδήλατό σας μαζί δωρεάν με τα πλοία της Saronic Ferries.

Το να δείτε το ηφαίστειο είναι απαραίτητο και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το κάνετε.

Εξαιρετικά δραστήριοι δρομείς πηγαίνουν από το Λιμάνι στο ηφαιστειοχώρι της Καμένης Χώρας κατά τη διάρκεια ενός πρωινού στο πλαίσιο του αγώνα μονοπατιού Methana Volcano Challenge! Αλλά έχετε και την πιο παραδοσιακή επιλογή, μπορείτε να κάνετε ποδήλατο κατά μήκος της ακτής ή να πάτε με το αυτοκίνητο ή το μηχανάκι. Θα περάσετε από το μαγευτικό γαλακτώδες νερό των παλιών μεταλλικών λουτρών, θα προσπεράσετε την εκθαμβωτική γαλαζοπράσινη θάλασσα με τα μεταλλικά νερά να ρέουν κατά μήκος της χερσονήσου και πριν από τον ισθμό των Μεθάνων, θα ξεκινήσετε τους κυματιστούς δρόμους περνώντας από σμαραγδένιους κόλπους προς το χωριό Βαθύ.  

Η είσοδος στο Βαθύ σηματοδοτείται από μια πινακίδα για την παλιά Ακρόπολη και για την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που είναι εύκολα προσβάσιμα μόνο μερικές εκατοντάδες μέτρα από το δρόμο. Υπάρχουν πολλές σκιερές ομπρέλες παραλίας κατά μήκος της μπροστινής πλευράς του χωριού και το μικρό απάνεμο λιμανάκι του οικισμού διαθέτει πολλές ταβέρνες και φυσικά, πολλές γάτες.

Θα συνεχίσετε όμως να ακολουθείτε τις πινακίδες προς το μικροσκοπικό χωριό Καμένη Χώρα και τους περίπου 15 κατοίκους του. Το χωριό είναι φωλιασμένο σε ένα κρεβάτι λάβας, που προήλθε από μια από τις εκρήξεις των Μεθάνων πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια, με ελαιόδεντρα που φυτρώνουν σε όμορφες βεράντες και την άνοιξη, από κάτω ανθίζουν κόκκινες ανεμώνες. Η ηφαιστειακή πέτρα σχηματίζει ψηλές πλαγιές τριγύρω από αυτό το χωριό και φημολογείται ότι οι σπηλιές στην περιοχή είναι αρκετά κρύες για να χρησιμοποιηθούν αντί για ψυγείο!

Εάν κάνετε πεζοπορία και ποδηλασία γύρω από τα Μέθανα, θέλει προσοχή: είναι ένα μικρό μέρος και λόγω της απομακρυσμένης του θέσης, όλοι θα σας παρακολουθούν. Ευγενικά οι κάτοικοι έλεγχαν πάντα ότι τα επίπεδα του της ενέργειάς μου και το ποδήλατό μου ήταν εντάξει όταν με έβρισκαν στην κορυφή των αναρριχήσεων ή στην άκρη του δρόμου.

Λίγο έξω από το Βαθύ και μέχρι την κεφαλή του μονοπατιού του ηφαιστείου άρχισα να περπατάω. Με είχε προσπεράσει ένα αυτοκίνητο όταν έκανα ποδήλατο νωρίτερα και τώρα καθώς περπατούσα, το αμάξι γύρισε πίσω και σταμάτησε μπροστά μου. «Θα σε πάω στο ηφαίστειο» πρότεινε ο οδηγός και δέχτηκα με ευγνωμοσύνη για να μπορέσω να κρατήσω δύναμη στα πόδια μου για περισσότερη εξερεύνηση. Ο οδηγός του αυτοκινήτου ήταν ο Βαγγέλης, ένας ντόπιος των Μεθάνων που είχε ταξιδέψει σε όλη την Αυστραλία και είχε υπέροχες ιστορίες να πει. Ήταν η τοπική έκδοση του Σπύρου του Αμερικάνου της Βρετανικής σειράς «The Durrells». Προσφέρθηκε να με περιμένει και να με φέρει πίσω, αλλά ήθελα χρόνο για εξερεύνηση και πήγε να ταΐσει το άλογό του. Δεν το ζεις αυτό αν είσαι σε κάποια πόλη όπως η Νέα Υόρκη.

Υπάρχει μια φιλική ταβέρνα στην Καμένη Χώρα, βέβαια στην πραγματικότητα σύντομα συνειδητοποιείς ότι όλοι εδώ είναι φιλικοί! Δεν γνώρισα και τους 15 κατοίκους του χωριού, αλλά συνάντησα μια ντόπια κυρία που ήθελε να μοιραστεί τα νέα της, έναν γάιδαρο, μια γάτα και δύο κύριους στην ταβέρνα.

Το μονοπάτι προς το ηφαίστειο είναι αρκετά σύντομο - η πινακίδα λέει 25 λεπτά με τα πόδια, αλλά το μονοπάτι είναι βραχώδες, γι' αυτό φέρτε καλά παπούτσια. Η θέα είναι εκπληκτική και μπορείτε να περάσετε πολύ περισσότερο χρόνο εκεί, θαυμάζοντας τους όρμους, κοιτάζοντας απέναντι στην Αίγινα και νιώθοντας ότι κάθεστε σε ένα τοπίο από τον πλανήτη Άρη.

Υπάρχουν πολλά περισσότερα μέρη για πεζοπορία από το ηφαίστειο. Το νησί είναι πλούσιο σε ιστορία που χρονολογείται από τη Μυκηναϊκή εποχή και διαθέτει πολύ πλούσια φύση. Το τοπίο εδώ είναι εκπληκτικό στην αγριότητά του.

Στο τέλος μιας δύσκολης πεζοπορίας μπορείτε να απολαύσετε τα μοναδικά νερά των Μεθάνων. Το θαλασσινό νερό στην άκρη της πόλης είναι το πιο προφανές μέρος και οι κουπαστές θα σας καθοδηγήσουν, ώστε όλοι να μπορούν να κάνουν μια βουτιά. Υπάρχει επίσης μια μικρή ρηχή πισίνα με βράχια γεμάτη ζεστά νερά, ακριβώς δίπλα από τα γήπεδα μπάσκετ στην άκρη της πόλης.

Όταν έρθει η ώρα της αναχώρησης, όλα οι δρόμοι των Μεθάνων οδηγούν στο ίδιο σημείο: στις πολύχρωμες καρέκλες του Methana BB cafe κοντά στο λιμάνι. Είναι εδώ που όλοι κάθονται και περιμένουν το πλοίο, πίνοντας ένα τελευταίο ούζο, ένα κρασί ή έναν φρεσκοστυμμένο χυμό για να σηματοδοτήσουν το τέλος ενός Σαββατοκύριακου ή μιας εβδομάδας διακοπών.

Και μαντέψτε ποιος θα σας χαιρετήσει μόλις έρθετε να καθίσετε; Δεν είναι άλλος από τον Βαγγέλη που με χαιρετάει τόσο θερμά όσο τους θαμώνες του. Όταν το πλοίο μπαίνει στο λιμάνι και παίρνω το δρόμο για να φύγω, ο Βαγγέλης φωνάζει, γιατί, έχοντας με δει τρεις φορές αυτό το Σαββατοκύριακο, ξέρει ότι θα με δει αν έρθω ξανά.

Δεν υπάρχει πουθενά και κανένας λόγος να κρυφτείς σε αυτό το όμορφο και άγριο μέρος του Σαρωνικού!

Κατηγορία