Αίγινα με μια ματιά 

Σύντομα αλλά περιεκτικά. Διαβάστε ποια αξιοθέατα ξεχωρίζουν στο νησί και τι θα ήταν καλο να είναι στη λίστα σας όταν επισκεφτείτε την Αίγινα. 

11 Μάιος 2023
 
Αίγινα με μια ματιά 

Ναός της Αφαίας

Ναός - προοίμιο του Παρθενώνα, και ένας από τους καλύτερα διατηρημένους αρχαίους ναούς σήμερα, ο Ναός της Αθηνάς Αφαίας δεσπόζει σε ύψος 160 μέτρων στο βορειοανατολικό τμήμα της Αίγινας και σίγουρα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του Σαρωνικού. 


Αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας

Με την (μία μόνο) σωζόμενη κολώνα του τότε ναού να δίνει το όνομά της στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και λείψανα μιας ολόκληρης πολιτείας από την πρώιμη εποχή του χαλκού, στο λόφο της Κολώνας δίπλα στο σημερινό κεντρικό λιμάνι της Αίγινας μπορεί κανείς να περπατήσει κυριολεκτικά σε «σοκάκια» 3.000 ετών. 


Αρχαίος Ελαιώνας

Νοτιότερα από την Παχειά Ράχη και τη θέση "Σφυρίχτρες" στους πρόποδες του Ελλάνιου Όρους βρίσκεται ένα δάσος από διάσπαρτα λιόδεντρα που μετράνε πάνω από 500 χρόνια ζωής, ορισμένα δε με κουφάλες που φτάνουν και τα 20 τετραγωνικά μέτρα. Μέρος σπάνιας ομορφιάς ιδανικό για ήπια πεζοπορία με εύκολη πρόσβαση ακόμα και με αυτοκίνητο. 


Παλαιοχώρα

Ο «Μυστράς» της Αίγινας, το μεσαιωνικό κάστρο που κάποτε μετρούσε 365 εκκλησίες (μία για κάθε ημέρα του χρόνου) από τις οποίες σήμερα σώζονται περίπου 35. Η Παλαιοχώρα είναι οικισμός που χτίστηκε από τους Αιγινήτες γύρω στα 896 μ.Χ., για να προφυλαχτούν από τις θαλάσσιες επιδρομές των Σαρακηνών πειρατών. Βρίσκεται σε λόφο πίσω και πλάγια από το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου και διαθέτει μία πολύ όμορφη διαδρομή για πεζοπορία μέσα από το σηματοδοτημένο μονοπάτι. 


Άγιος Νεκτάριος

Τόπος έλξης προσκυνητών από κάθε μέρος του κόσμου, η κάποτε μεγαλύτερη εκκλησία σε όλα τα Βαλκάνια είναι πραγματικά εντυπωσιακή και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ορθόδοξα προσκυνήματα του χριστιανικού κόσμου. Δίπλα και το παλιό μοναστήρι, με τα λείψανα του θαυματουργού Αγίου. 


Πολιτιστικά μονοπάτια 

9 στον αριθμό, οργανωμένα και σηματοδοτημένα μονοπάτια, όλα γεμάτα ομορφιά και ιστορία και σχεδόν όλα κατάλληλα για όλους. 

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, τον Σύλλογο Ενεργών Πολιτών Αίγινας και τον Ελληνικό Ποδηλατικό Ορειβατικό Σύλλογο Αίγινας «Ανάβαση» και προσφέρουν στον επισκέπτη της Αίγινας την ευκαιρία να ανακαλύψει το πανέμορφο τοπίο με την παρθένα φύση, τα μοναδικά προϊόντα και την πλούσια ιστορική κληρονομιά του νησιού. 

Τα μουσεία της Αίγινας 

Το Αρχαιολογικό μουσείο, δίπλα στο λιμάνι και στον ναό της Κολώνας. Το Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο μέσα στην πόλη. Του Καπράλου, σπίτι και μουσείο μαζί. Όλα μικρά σε μέγεθος και απόσταση, όλα τεράστια σε αξία και ιστορία. Μπορεί να τα επισκεφτεί κανείς όλα μέσα σε μία μέρα.


Πέρδικα

Το πολύχρωμο ψαροχώρι στο νότιο και λίγο δυτικό άκρο του νησιού. Από τους πιο γραφικούς οικισμούς της Αίγινας, με μία καταπληκτική παραθαλάσσια προμενάδα, θέα όλο τον Σαρωνικό και σειρά από ταβέρνες για ψαροφαγία κάτω από ένα μαγικό ηλιοβασίλεμα. 


Καποδιστριακά κτίρια

Το Εϋνάρδειο Διδασκαλείο, η Μητρόπολη του νησιού, το Κυβερνείο (που ήταν και η πρώτη κατοικία του Καποδίστρια), η Εθνική Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη, ο Πύργος του Μαρκέλλου, το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο, το Δημοτικό Θέατρο. Η Αίγινα, λόγω της εγκατάστασης του Ιωάννη Καποδίστρια, διαθέτει μερικά ιστορικά κτήρια που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας.


Περίπατος των αρχοντικών 

40 λεπτά  περπάτημα από το λιμάνι  της Αίγινας. Τα αρχοντικά του Κανάρη, του Τρικούπη, του Μαυροκορδάτου, του Κοντοσταύλου και του Βούλγαρη βρίσκονται μέσα και περιμετρικά της πόλης της Αίγινας  στον κόλπο της Περιβόλας.   Μια περιπλάνηση σε ένα ανεξερεύνητο μέρος τους νησιού.


Περίπατος των  καλλιτεχνών

30 λεπτά από το Φανάρι του Μπούζα μέχρι το σπίτι του Καζαντζάκη. Παραλιακός δρόμος και ομαλή πεζοπορία όπου διακρίνονται το ένα μετά το άλλο τα σπίτια του Νικολάου, του Μόραλη, τρεις επιβλητικοί πέτρινοι πύργοι, το σπίτι & (επισκέψιμο) εργαστήριο του Καπράλου με το περίφημο άγαλμα της Μάνας, το σπίτι του Καζαντζάκη.  

 

Κατηγορία